Zowel in openbare als private bossen gelden strikte regels voor het kappen van bomen in bos. Die regels zijn vastgelegd in het "Bosdecreet".
Kappingen die zijn opgenomen in een goedgekeurd bosbeheerplan mogen onmiddellijk uitgevoerd worden en zijn niet meldingsplichtig.
Voor alle andere kappingen die worden uitgevoerd om een bos te beheren en die niet leiden tot ontbossing, moet een machtiging worden gevraagd aan het Agentschap voor Natuur en Bos.
Dit geldt ook voor het kappen van hakhout, struiken en dode bomen op stam, zelfs van Amerikaanse vogelkers.
Een zeer dringende kapping om veiligheidsredenen kan gebeuren zonder machtiging. Voorwaarde is wel dat dit – samen met de motivering – ten laatste 24 uur na de kapping schriftelijk wordt gemeld aan het Agentschap voor Natuur en Bos.
Bij een kapping om sanitaire redenen moet dit – samen met de motivering – minstens veertien dagen voor het uitvoeren van de kapping schriftelijk aan het Agentschap voor Natuur en Bos worden meegedeeld. "Sanitaire redenen" betekent: om verdere aantasting door ziekte te voorkomen.
Bij kappingen om veiligheidsredenen en sanitaire kappingen moet de bosbeheerder binnen de zes maanden na de kapping een voorstel van herstelmaatregelen ter goedkeuring aan het Agentschap voorleggen.