PCCE nl-BE http://www.limburg.be/pcce (c) 2023 Smartsite 8ste editie "LEF – Durven met Limburgs Erfgoed" is er! https://veiligheidscomite.limburg.be/pcce_lefnieuws maandag 20 september 2021 14:57:15

Het achtste nummer van het magazine "LEF – Durven met Limburgs Erfgoed’" het tijdschrift van de afdeling Erfgoed, is er.

In dit nummer ontdek je weer tal van erfgoedparels die je de komende weken kunt bezoeken, ervaren en leren waarderen. Daarnaast komen twee projecten aan bod waarbij erfgoed op theaterpodia een plek krijgt en waarbij Limburg weer innoveert met erfgoed. De voorstelling "Taterwater" brengt de Limburgse jenevergeschiedenis letterlijk naar de mensen en geeft een eeuwenoud ambacht de aandacht die het verdient.

Ook het succesvol provinciaal project "Emma en Otis vinden een muntje" krijgt een vervolg met o.a. een spel en theatervoorstelling. Het beste bewijs dat onroerend erfgoed voor huidige en toekomstige generaties aantrekkelijk gemaakt kan worden.

Deze editie leert je bovendien meer over de restauratie van de Pastorij van Schriek in het Openluchtmuseum Bokrijk en over leerlingen die mee op archeologisch onderzoek gaan. Ook worden meerdere monumenten en hun eigenaars als verschillende succesvolle subsidieprojecten voorgesteld.

Graag een fysiek exemplaar? Vraag het nummer gratis aan via pcce@limburg.be en neem een gratis abonnement, zodat het volgende nummer rechtstreeks in je brievenbus valt.

Je kunt het magazine ook online lezen èn je abonneren via www.pcce.be/LEF.

Kinderen in 1.750 Limburgse kleuterklassen aan de slag met archeologie https://veiligheidscomite.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Kinderen-in-1-750-Limburgse-kleuterklassen-aan-de-slag-met-archeologie.html vrijdag 13 mei 2022 10:44:12

Voor de jaarlijkse Archeologiedagen (www.archeologiedagen.be) ontwikkelde de afdeling Erfgoed een specifiek product voor kleuters. In het exclusieve boek "Emma en Otis vinden een muntje" van de bekende kinderauteur en -illustratrice Liesbet Slegers maken de Limburgse kleuters op een leerrijke en uitdagende manier via verschillende opdrachten kennis met archeologie.

Emma en Otis vinden een muntje

De kinderboeken van Liesbet Slegers zijn niet meer weg te denken uit de boekhandel. Haar stijl herken je meteen: felle kleuren en donkere contourlijnen. Karel en Kaatje, werden intussen goede vriendjes van heel wat peuters en kleuters uit alle hoeken van de wereld. Haar prentboeken zijn al in meer dan tien talen beschikbaar. Voor het archeologieproject van de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg verzon ze twee nieuwe figuren: Emma en Otis. “Dankzij de input van historici en archeologen, ook van mensen die in een erfgoeddepot werken, groeide een nieuw verhaal dat ik speciaal en samen met de afdeling Erfgoed (Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed en Monumentenwacht Limburg) gemaakt heb. En dat vind ik net leuk: ik leer iets nieuws bij en ik leer ook nieuwe mensen kennen. Ook al is het mijn beroep, het blijft altijd een uitdaging om iets abstracts, zoals archeologie, uit te leggen aan kinderen. Maar dat lukt Emma en Otis prima”, aldus auteur en illustratrice van het boek "Emma en Otis vinden een muntje", Liesbet Slegers.

In het boek zijn Emma en Otis samen met hun hondje Botje op wandel. Al snel ontdekt Botje een bijzondere munt in het zand. Het boek neemt de Limburgse kleuters mee op avontuur. Onderweg laat Liesbet Slegers hen op een speelse manier kennismaken met archeologie via acht opdrachten.

1.750 Limburgse kleuterklassen

Op een laagdrempelige manier laat de afdeling Erfgoed Limburgse kleuters kennis maken met een voor hen onbekend thema. Bewust werd gekozen voor een prentenboek met hoofdfiguren waar zij zich mee kunnen identificeren. De acht concrete opdrachten werden geïntegreerd in het boek zodat de leerkrachten zelf weinig dienen voor te bereiden en er direct mee aan de slag kunnen gaan.

En interesse is er. De afgelopen weken contacteerde de afdeling Erfgoed alle 423 Limburgse scholen met kleuterklassen. Elke Limburgse kleuterklas kreeg immers een exemplaar cadeau van het provinciebestuur. 1.750 boeken werden in de verschillende scholen geleverd, zodat vanaf de week van 16 mei 2022 en in aanloop van de Archeologiedagen hierrond gewerkt kan worden in Limburg. Om het verhaal en het thema archeologie ook tot in de huiskamer te brengen, kreeg elke Limburgse bibliotheek ook een aantal exemplaren toegezonden.

Lees hier het persbericht.

"Houtsnede", werken van Frans Masereel in dialoog met hedendaagse kunst van Caroline Coolen, Tom Liekens,Camille Dufour https://veiligheidscomite.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Houtsnede-,-werken-van-Frans-Masereel-in-dialoog-met-hedendaagse-kunst-van-Caroline-Coolen,-Tom-Liekens,Camille-Dufour.html maandag 19 september 2022 16:51:46

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het overlijden van Frans Masereel (1889-1972) presenteert de Afdeling Erfgoed – Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) i.s.m. curatoren Herman Maes en Marc Milissen de unieke werken en materialen van Masereel uit de provinciale kunstcollectie.

Frans Masereel, één van de belangrijkste Belgische kunstenaars van de twintigste eeuw, vindt met recht en reden internationale weerklank. Hij was een maatschappijkritische observator die de actuele evoluties registreerde. Zijn oeuvre kenmerkt zich door een constante dualiteit: hij tekent grootsteden vol wolkenkrabbers en fabrieksschoorstenen, maar evengoed natuurtaferelen en naakte vrouwen.

In de begijnhofkerk van Sint-Truiden gaan zijn werken in dialoog met enerzijds de indrukwekkende muurschilderingen en anderzijds werk van de hedendaagse kunstenaars Caroline Coolen, Tom Liekens en Camille Dufour.

De expo loopt in de begijnhofkerk van Sint-Truiden t.e.m. 30 oktober 2022 en is dagelijks gratis te bezoeken van maandag tot vrijdag van 10 uur tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17 uur. Lees hier meer over de expo.