PCCE nl-BE http://www.limburg.be/pcce (c) 2021 Smartsite Provinciaal erfgoedproject "Onder de Radar" bewaart oorlogsgetuigenissen voor de toekomst https://veiligheidscomite.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Provinciaal-erfgoedproject-Onder-de-Radar-bewaart-oorlogsgetuigenissen-voor-de-toekomst.html vrijdag 9 oktober 2020 10:38:15

De provincie Limburg en de Universiteit Gent, hebben gisteren het participatieve project "Onder de Radar" gelanceerd.

Provincie Limburg roept iedereen op mee te struinen door de vondsten van WO II en zelf op zoek te gaan naar sporen die de laatste geheimen van WO II blootleggen. "WO II heeft fysieke littekens in het landschap, maar ook verhalen in de hoofden achtergelaten van wie erbij was. Samen vormen ze een deel van onze geschiedenis die we in gedachten en in ere moeten houden. Met de inbreng van alle Limburgers kunnen we puzzel van WO II verder aanvullen", aldus Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme en Erfgoed.

Duik mee onder de radar

"Onder de Radar" brengt een overzichtsbeeld van het toenmalige Limburg en neemt 810 Duitse en Amerikaanse luchtfoto’s als uitgangspunt.
De foto’s zijn 75 jaar oud en werden door de Vakgroep Archeologie van de UGent in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA) ontdekt.

Gedeputeerde van Erfgoed Igor Philtjens: "Erfgoed wordt vaak gezien als iets tastbaar, maar dat is het zeker niet altijd. Een groot stuk van ons erfgoed berust in de hoofden van de Limburgers. Om te vermijden dat onontdekt erfgoed verloren gaat, nodigen we in dit nieuwe project alle Limburgers, maar zeker ook alle andere geïnteresseerden en specialisten uit om ons bestaand erfgoed beter te leren kennen en het beeld te vervolledigen."

Het platform www.onderderadar.be, dat vrijdag 9 oktober bij de aftrap van de Archeologiedagen gelanceerd werd, zal verder ook een bron van inspiratie en virtueel werkveld worden voor historici, archeologen, de erfgoedsector, educatieve projecten, … Daarnaast brengen we ook getuigenissen en unieke verhalen die zich tijdens deze oorlog in en rond jouw gemeente afspeelden.

Deel je kennis

Ken je zelf een relict of een overblijfsel uit WO II? Of heb je een origineel verhaal, een foto of filmpje dat hierin past? Prik het dan vanaf 9 oktober op de kaart of op één van de vele luchtfoto’s op www.onderderadar.be.

Zesde editie ‘LEF – Durven met Limburgs Erfgoed’ is er! https://veiligheidscomite.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Zesde-editie-LEF-Durven-met-Limburgs-Erfgoed-is-er!.html maandag 20 september 2021 14:57:15

Magazine ‘LEF – Durven met Limburgs Erfgoed’, het tijdschrift van de afdeling Erfgoed is er.

In dit nummer maak je kennis het toekomstige Rendierjagerspad, een pad op de Zonhovense heide dat in 2024 wordt geopend voor wandelaars en erfgoedliefhebbers. Dankzij een provinciale E-xtra²-investeringssubsidie krijgen de unieke archeologische sites van de Holsteen en het rendierjagerskamp een belevingsvolle invulling.

We stellen ook graag de nieuwe educatieve website limburgin9vragen.be voor. Met een onderwijspakket voor het secundaire onderwijs en drie nieuwe, grappige animatiefilmpjes over de geschiedenis achter het graafschap Loon, de Ferrariskaart en de mijnindustrie brengt de website ons lokale verleden extra onder de aandacht bij leerkrachten en leerlingen in Limburg.

Tot slot zet LEF nr. 6 één van Limburgs mooiste plekjes in de kijker, namelijk het Sint-Agnesbegijnhof in Sint-Truiden. Sinds 1998 staat het op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Wie vandaag de Begijnhofkerk bezoekt, kan er een schitterende reeks muurschilderingen van rond het begin van de 14de eeuw tot het begin van de 17de eeuw bewonderen.

Nog geen abonnee? Vraag het zesde nummer gratis aan via pcce@limburg.be en neem een gratis abonnement zodat je nooit meer een editie mist.

Je kunt het magazine ook online lezen èn je abonneren via www.pcce.be/LEF.

Educatieve website ‘Limburg in 9 vragen’ biedt met verleden en erfgoed opstap naar de toekomst https://veiligheidscomite.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Educatieve-website-Limburg-in-9-vragen-biedt-met-verleden-en-erfgoed-opstap-naar-de-toekomst.html woensdag 29 september 2021 10:22:28

De Limburgse eigenheid is diep geworteld in het verleden. Jongeren kennen dat verleden onvoldoende. Gedeputeerde van Toerisme en Erfgoed Igor Philtjens: “Inzicht in de ontwikkelingsbiografie van onze provincie maakt van onze jongeren, bewuste Limburgers die geloven in de kracht van Limburg. En hierdoor gaan ze zich ook veel sneller identificeren met Limburg en willen ze bijdragen aan de Limburgse socio-economische ontwikkeling. Op die manier wordt het verleden en ons erfgoed een opstap naar de toekomst.”

Na het succes van de publicatie ‘Limburg in 9 vragen’, lanceert gedeputeerde Igor Philtjens nu een bijhorende nieuwe website en animatiefilmpjes om leerlingen van het secundair onderwijs in de geschiedenis van hun provincie te laten duiken.

“Te vaak ontbreekt Limburg in de geschiedenisboeken. Nochtans valt er onze jongeren ontzettend veel te vertellen over het ontstaan en het verleden van onze provincie. Samen met het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) brengen we daar heel graag en op boeiende wijze verandering in”, vertelt gedeputeerde Philtjens.

Gloednieuwe site

In 2018 publiceerde Provincie Limburg in samenwerking met Geheugen Collectief en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen het boek ‘Limburg in 9 vragen’: een overzicht van de Limburgse geschiedenis aan de hand van negen thema’s. “Het werd geen klassiek geschiedenisboek, wél een hedendaagse publicatie die aan de hand van negen vragen inzoomt op Limburg, maar ook telkens een stukje wereldgeschiedenis aanreikt. We gingen voor een handige structuur waarin iedereen volgens zijn of haar interesses kan beginnen lezen. Een boek dus op maat van de leefwereld van de jongeren van vandaag,” verduidelijkt gedeputeerde Igor Philtjens. Er werd toen ook een aanvullend educatief pakket aangeboden, specifiek bedoeld voor de derde graad van het secundair onderwijs.

Om jongeren nog meer te enthousiasmeren werd het educatieve luik vertaald naar een gloednieuwe website met aantrekkelijke animatiefilmpjes. “We willen zoveel mogelijk leerkrachten aanzetten om ook oog te hebben voor het eigen provinciale verleden”, geeft gedeputeerde Igor Philtjens aan. “Daarom is de aanpak ook vakoverschrijdend. Zowel leraren geschiedenis, PAV (Project Algemene Vakken), aardrijkskunde als Nederlands kunnen ermee aan de slag.”

Midlifecrisis

Drie nieuwe animatiefilmpjes belichten op een luchtige manier een historisch moment uit de Limburgse geschiedenis. Vragen als “Waarom heet Limburg ‘Limburg’ en niet Loon? Wat heeft een midlifecrisis te maken met de Ferrariskaart? Hoe veranderde de vondst van een klein hompje steenkool Midden-Limburg?”, komen hierbij aan bod.             
Naast de nieuwe website zijn de filmpjes ook te vinden op de facebookpagina van Erfgoed Limburg, Vimeo, YouTube en via KlasCement.

“Het is zo belangrijk dat we ons erfgoed en onze geschiedenis zorgvuldig bewaren en in ere blijven houden. Het bepaalt wie we zijn, vertelt waar we vandaan komen en welke richting we uitgaan”, besluit gedeputeerde Philtjens.

Leerkrachten kunnen het boek ‘Limburg in 9 vragen’ gratis verkrijgen bij de Afdeling Erfgoed van de Provincie Limburg via 011 23 75 75 of pcce@limburg.be 

Zoektocht voor Limburgse leerlingen naar archeologische sporen uit WO II https://veiligheidscomite.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Zoektocht-voor-Limburgse-leerlingen-naar-archeologische-sporen-uit-WO-II.html maandag 11 oktober 2021 9:32:58

Naar aanleiding van de jaarlijkse Archeologiedagen lanceert de provincie Limburg i.s.m. de Universiteit Gent (UGent) een educatief lespakket bij het participatief WO II-project ‘Onder de Radar’. “Archeologie spreekt tot ieders verbeelding. Met het educatief lespakket ‘Onder de radar’ kunnen leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar zelf naar WO II-restanten in hun buurt speuren. Dergelijke initiatieven, die op participatie en beleving aansturen, geven deze thema’s een grotere, hedendaagse maatschappelijke relevantie en inbedding”, verklaart gedeputeerde voor Erfgoed Igor Philtjens.

WO II-platform Onder de Radar

Een jaar geleden lanceerde het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) het participatief WO II-platform www.onderderadar.be. Hier worden 810 foto’s die in 2019 ontdekt werden door de Vakgroep Archeologie van de UGent, ter beschikking gesteld aan de Limburgse bevolking. UGent kon de hand leggen op een unieke collectie van Duitse luchtfoto’s uit WO II in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA). In opdracht van het PCCE werden de foto’s gedigitaliseerd. 

Gedeputeerde Igor Philtjens: “Het platform nodigt alle Limburgers uit om op de luchtfoto’s op zoek te gaan naar WO II-restanten en om mee het beeld te vervolledigen. De afgelopen maanden brachten we uit alle Limburgse gemeenten een WO II-videogetuigenis. Door deze video’s op sociale media te delen, kregen we bijna 1.500 nieuwe pakkende verhalen vlak bij onze voordeur. Die werden op het platform gepubliceerd en maken van het portaal nog al een groot succes en een bron van inspiratie voor historici, archeologen, de erfgoedsector, educatieve projecten, …”

Aan de slag met ‘Onder de radar’ in het onderwijs

Het succes inspireerde PCCE om in kader van de Archeologiedagen 2021 de foto’s toegankelijker te maken voor jongeren. Samen met de UGent werd een educatief pakket samengesteld waarmee leerlingen van het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs aan de slag kunnen.

In het pakket vindt de leerkracht alle nodige informatie en worden de kansen voor het onderwijs besproken. Omdat ‘Onder de Radar’ aspecten als geschiedenis, landschap, erfgoedbeleving, verhalen, geografie, maatschappij, enz. combineert is het pakket voor meerdere vakken relevant. Voor de leerkrachten werden twee lessuggesties uitgewerkt. De eerste lessuggestie is een algemeen spoor met een overkoepelende toepassing, waarin leerlingen zelfstandig het thema ‘krijgsgevangenkampen en bewaarde loopgraven in Limburg’ kunnen uitspitten. De tweede lessuggestie toont de leerkracht hoe leerlingen zelf op zoek kunnen gaan naar WO II-sporen in de buurt.

Vierde editie van Archeologiedagen

Op 8, 9 en 10 oktober kan iedereen van dat ondergrondse verleden proeven tijdens de vierde editie van de Archeologiedagen. De Vlaamse provincies, de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) en het Forum voor Vlaamse Archeologie (FVA) bundelen hiervoor opnieuw de krachten. “Met onze deelname bieden de provincie Limburg en het PCCE mee een antwoord op de toenemende interesse die er bij veel mensen is voor archeologie”, besluit gedeputeerde Philtjens.

Verspreid over Vlaanderen kan er deelgenomen worden aan 147 leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten. In Limburg zijn er boeiende rondleidingen, leuke workshops, lezingen en kan je een opgraving van dichtbij ontdekken, een erfgoeddepot bezoeken, zoeken naar sporen in het landschap en zo veel meer.

Het programma van het Limburgs Erfgoed Netwerkmoment staat online! https://veiligheidscomite.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Het-programma-van-het-Limburgs-Erfgoed-Netwerkmoment-staat-online!.html donderdag 14 oktober 2021 14:39:49

Sinds 2018 bundelen verschillende organisaties uit de erfgoedsector hun krachten voor een ontmoetingsdag tussen professionals en vrijwilligers uit de Limburgse erfgoedsector. Ook dit jaar kan je genieten van inspirerende lezingen, workshops en ontmoetingen van grote én kleine spelers in het erfgoedveld.

Voor deze editie van Erfgoedweek Limburg trekken we terug de kaart van een echt netwerkmoment, waar we elkaar echt kunnen ontmoeten in het prachtige kader van Abdijsite Herkenrode, volledig coronaproof, op donderdag 21 oktober 2021.

Deelnemen is zoals vanouds gratis, maar inschrijven is verplicht. Ontdek het programma via www.erfgoedweeklimburg.be