PCCE nl-BE http://www.limburg.be/pcce (c) 2022 Smartsite Grensoverschrijdend Maascongres van woensdag 29 juni tot en met vrijdag 1 juli 2022 https://veiligheidscomite.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Grensoverschrijdend-Maascongres-van-woensdag-29-juni-tot-en-met-vrijdag-1-juli-2022.html vrijdag 6 mei 2022 16:46:54

Na de Maasramp vorig jaar kan de derde editie van het Maascongres niet actueler zijn. Voor de eerste keer wordt daarom het Maascongres over de landsgrenzen heen georganiseerd. Specialisten uit Nederland en België kijken achtzaam naar de toekomst.

Een belangrijk keerpunt in het vraagstuk over de relatie tussen mens en Maas is de 19e eeuw. Vóór die periode paste de mens zich aan de Maas aan, maar vanaf de 19de eeuw lieten nieuwe ontwikkelingen in wetenschap en industrie denken dat de mens de Maas kon onderwerpen. Dat leidde tot catastrofale gevolgen.

Vandaag worden opnieuw vraagtekens gezet bij ‘de onderwerping van de Maas’. De bewoners van de Maasvallei moeten hun relatie tot de rivier herdenken. Het meerdaagse Belgisch-Nederlandse Maascongres wil tot een synthese komen over de relatie tussen mens en rivier vanaf de prehistorie en mogelijks nieuwe perspectieven bieden voor de toekomst. Daarmee gaat deze editie van het Maascongres een stap verder dan de twee congressen waarop het voortbouwt.

Op welke manier kan de premoderne omgang met de Maas een inspiratie zijn voor de toekomst? Welke bedijkingstechnieken paste de mens in het verleden toe en wat kunnen wij daarvan leren? Welke gevolgen heeft het menselijk gebruik van de rivier op het ecosysteem? Op deze en andere vragen zoeken experts uit wetenschap, erfgoed en beleid aan de hand van lezingen een antwoord.

Het programma en de mogelijkheid tot inschrijven ontdek je op www.maascongres.eu.

Kinderen in 1750 Limburgse kleuterklassen aan de slag met archeologie https://veiligheidscomite.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Kinderen-in-1750-Limburgse-kleuterklassen-aan-de-slag-met-archeologie.html vrijdag 13 mei 2022 10:44:12

Voor de jaarlijkse Archeologiedagen (www.archeologiedagen.be) ontwikkelde de afdeling Erfgoed een specifiek product voor kleuters. In het exclusieve boek ‘Emma en Otis vinden een muntje’ van de bekende kinderauteur en -illustratrice Liesbet Slegers maken de Limburgse kleuters op een leerrijke en uitdagende manier via verschillende opdrachten kennis met archeologie.

Emma en Otis vinden een muntje

De kinderboeken van Liesbet Slegers zijn niet meer weg te denken uit de boekhandel. Haar stijl herken je meteen: felle kleuren en donkere contourlijnen. Karel en Kaatje, werden intussen goede vriendjes van heel wat peuters en kleuters uit alle hoeken van de wereld. Haar prentboeken zijn al in meer dan tien talen beschikbaar. Voor het archeologieproject van de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg verzon ze twee nieuwe figuren: Emma en Otis. “Dankzij de input van historici en archeologen, ook van mensen die in een erfgoeddepot werken, groeide een nieuw verhaal dat ik speciaal en samen met de afdeling Erfgoed (Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed en Monumentenwacht Limburg) gemaakt heb. En dat vind ik net leuk: ik leer iets nieuws bij en ik leer ook nieuwe mensen kennen. Ook al is het mijn beroep, het blijft altijd een uitdaging om iets abstracts, zoals archeologie, uit te leggen aan kinderen. Maar dat lukt Emma en Otis prima”, aldus auteur en illustratrice van het boek ‘Emma en Otis vinden een muntje’, Liesbet Slegers.

In het boek zijn Emma en Otis samen met hun hondje Botje op wandel. Al snel ontdekt Botje een bijzondere munt in het zand. Het boek neemt de Limburgse kleuters mee op avontuur. Onderweg laat Liesbet Slegers hen op een speelse manier kennismaken met archeologie via acht opdrachten.

1.750 Limburgse kleuterklassen

Op een laagdrempelige manier laat de afdeling Erfgoed Limburgse kleuters kennis maken met een voor hen onbekend thema. Bewust werd gekozen voor een prentenboek met hoofdfiguren waar zij zich mee kunnen identificeren. De acht concrete opdrachten werden geïntegreerd in het boek zodat de leerkrachten zelf weinig dienen voor te bereiden en er direct mee aan de slag kunnen gaan.

En interesse is er. De afgelopen weken contacteerde de afdeling Erfgoed alle 423 Limburgse scholen met kleuterklassen. Elke Limburgse kleuterklas kreeg immers een exemplaar cadeau van het provinciebestuur. 1.750 boeken werden in de verschillende scholen geleverd, zodat vanaf de week van 16 mei 2022 en in aanloop van de Archeologiedagen hierrond gewerkt kan worden in Limburg.

Om het verhaal en het thema archeologie ook tot in de huiskamer te brengen, kreeg elke Limburgse bibliotheek ook een aantal exemplaren toegezonden. Daarnaast werkte de afdeling Erfgoed ook twee avontuurlijke ‘Emma en Otis’-gezinswandelingen uit voor de Archeologiedagen: een stadswandeling doorheen Tongeren en een wandeling op het Archeologisch park de Rieten in Oudsbergen. De concepten van deze gezinswandelingen kunnen nadien ook in andere Limburgse gemeenten of archeologische sites uitgerold worden.

'Emma en Otis'-gezinswandelingen

Meer info over de ‘Emma en Otis’-gezinswandelingen tijdens de Archeologiedagen op zaterdag 21 mei en zondag 22 mei, van 10 u. tot 17 u. (laatste startmoment):

Voor wie: gezinnen met kinderen tussen 4 en 7 jaar

Hoe: elk kindje ontvangt bij de startpunten een ‘Emma en Otis’-rugzakje met allerlei spulletjes om de opdrachten te voltooien. Op het einde wacht voor de succesvolle Junior archeologen een mooie beloning. De wandelingen worden door het provinciebestuur gratis aangeboden.

Wandeling 1: het Romeinse Tongeren – start- en eindpunt: Via Julianus 2, Tongeren (Bezoekerscentrum Toerisme Tongeren). Deze wandeling wordt aangeboden tot midden september 2022.

Wandeling 2: het Archeologisch park de Rieten – start en eindpunt: Rietenstraat, Oudsbergen. Deze wandeling is enkel op 21 en 22 mei beschikbaar.

Persbericht

Lees hier het persbericht

'LEF - Durven met Limburgs Erfgoed' nr. 7 is er! https://veiligheidscomite.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/LEF-Durven-met-Limburgs-Erfgoed-nr-7-is-er!.html vrijdag 13 mei 2022 12:13:45

Het zevende nummer van het magazine ‘LEF – Durven met Limburgs Erfgoed’, het tijdschrift van de afdeling Erfgoed, is er.  

In dit nummer ontdek je weer tal van erfgoedparels die je de komende weken kan bezoeken, ervaren en leren waarderen. Doorheen heel dit nummer wordt ingegaan op erfgoed, kinderen en jongeren. Erfgoed dat deze doelgroep zelf ofwel in familieverband kan beleven. Deze editie leert je bovendien meer over de geschiedenis van Limburg, zoals bijvoorbeeld over de Slag om Hechtel tijdens WO II. Ook wordt in dit nummer teruggeblikt op 30 jaar Monumentenwacht Limburg, de geschiedenis en de programmatie van de Harlindis-en-Relindisfeesten uit de doeken gedaan en de relatie tussen mens en rivier belicht a.d.h.v. een vooruitblik op het Maascongres in juni 2022.

Graag een fysiek exemplaar? Vraag het nummer gratis aan via pcce@limburg.be en neem een gratis abonnement, zodat het volgende nummer rechtstreeks in je brievenbus belandt.

Wil je het magazine nu al digitaal lezen? Klik dan hier.

"Houtsnede", werken van Frans Masereel in dialoog met hedendaagse kunst van Caroline Coolen, Tom Liekens,Camille Dufour https://veiligheidscomite.limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Houtsnede-,-werken-van-Frans-Masereel-in-dialoog-met-hedendaagse-kunst-van-Caroline-Coolen,-Tom-Liekens,Camille-Dufour.html maandag 19 september 2022 16:51:46

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het overlijden van Frans Masereel (1889-1972) presenteert de Afdeling Erfgoed – Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) i.s.m. curatoren Herman Maes en Marc Milissen de unieke werken en materialen van Masereel uit de provinciale kunstcollectie.

Frans Masereel, één van de belangrijkste Belgische kunstenaars van de twintigste eeuw, vindt met recht en reden internationale weerklank. Hij was een maatschappijkritische observator die de actuele evoluties registreerde. Zijn oeuvre kenmerkt zich door een constante dualiteit: hij tekent grootsteden vol wolkenkrabbers en fabrieksschoorstenen, maar evengoed natuurtaferelen en naakte vrouwen.

In de begijnhofkerk van Sint-Truiden gaan zijn werken in dialoog met enerzijds de indrukwekkende muurschilderingen en anderzijds werk van de hedendaagse kunstenaars Caroline Coolen, Tom Liekens en Camille Dufour.

De expo loopt in de begijnhofkerk van Sint-Truiden t.e.m. 30 oktober 2022 en is dagelijks gratis te bezoeken van maandag tot vrijdag van 10 uur tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17 uur. Lees hier meer over de expo.