Elk jaar 550 studenten met een graduaatsdiploma afleveren voor de Limburgse arbeidsmarkt: dat is wat Hogeschool UCLL wil bereiken met het project Talent Mining Limburg. Het project moet jongeren die vandaag niet deelnemen aan het hoger onderwijs helpen om een sterkere positie op de arbeidsmarkt op te nemen of de stap te zetten tot het volgen van een opleiding in het hoger of universitair onderwijs. Met een investeringsprogramma van 7,6 miljoen – waarvan 4 miljoen euro betaald wordt door LSM - zullen richtingen uit het graduaat (het vroegere HBO5) versterkt worden.
Een graduaatsopleiding is een opleiding van twee jaar, die meer praktijkgericht is dan de professionele bachelor. Sinds 2019 worden de graduaten aan de hogescholen georganiseerd. Initieel werd er een open-end financiering voorzien vanuit de overheid, waarbij hogescholen een vast bedrag per student kregen. Dit werd intussen teruggeschroefd wegens besparingen. Nochtans zijn die graduaatsopleidingen in tijden van krapte op de arbeidsmarkt broodnodig. Zeker in Limburg, waar de schooluitval het hoogst is. Voor veel jongeren, maar ook ouderen, kan de opstap naar een bacheloropleiding te hoog zijn. Via een postgraduaat kunnen ze doorstromen naar de arbeidsmarkt of alsnog naar een professionele bachelor.
Samen met LSM wordt er daarom 7,6 miljoen euro geïnvesteerd in de versterking van de graduaatsopleidingen. “De voorbije jaren is met LSM-steun het aanbod in het Limburgs hoger en universitair onderwijs verruimd met 39 arbeidsmarktgerichte en knelpuntopleidingen”, zegt gedeputeerde en LSM-voorzitter Tom Vandeput. De investering gaat onder meer naar de graduaatsopleidingen binnen de domeinen Technologie en Welzijn. Daarvoor wordt onder andere een nieuwe welzijnsincubator gebouwd aan de Oude Luikerbaan in Hasselt en komen er nieuwe labo's op de campus in Diepenbeek. Verder moet de instroom vanuit de zogenaamde NEET-groep, mensen die niet werken of studeren, tegen 2026 verhoogd worden met 200 studenten.
Een grotere groep van gediplomeerde studenten zal de economie en de welvaart in onze provincie ten goede komen.