Toon Janssen (Vogelwerkgroep): “Het sociaal contact is belangrijk in onze groep hier. We hebben toch wel een 15-tal vaste mensen.”
Sophie Philtjens (25 jaar, al 10 jaar actief in de Vogelwerkgroep): “Het is belangrijk om soorten te leren kennen. Eigenlijk zijn alle boeken die men raadpleegt min of meer gebaseerd op de kennis van de soorten. Ons werk levert daar een belangrijke bijdrage aan.”
Jos Eykens (60 jaar, al 15 jaar actief in de Vissenwerkgroep): “De data die we verzamelen zijn belangrijk voor de natuur. Als ergens een werk of verandering doorgevoerd moet worden, heb je data om te zeggen ‘met dit stukje natuur moeten we omzichtig omspringen’. Dat geldt zo voor alle werkgroepen.”
Luc Steegmans (60 jaar, al 15 jaar actief in de Vissenwerkgroep): “Met de kennis die we uit de werkgroepen halen, kunnen we aanbevelingen doen aan verschillende instanties over welke ingrepen er moeten gebeuren.”
Remar Erens (27 jaar, Zoogdieren- en Vogelwerkgroep): “Onderzoek naar hamsters bijvoorbeeld strekt zich uit over tientallen hectares. Alleen kun je die niet doorzoeken. Daarvoor moet je met meer zijn. En het is natuurlijk plezanter om samen op het terrein te zijn. Door monitoring kun je te weten komen wat een hamster nodig heeft. En het is net die kennis die ervoor zorgt dat er hele specifieke maatregelen genomen kunnen worden.”
Jos Reekmans (50 jaar, al 5 jaar actief in de Dassenwerkgroep): “We observeren dieren in hun natuurlijke doen zonder ze te storen. Hoofdzaak is om gegevens te verzamelen die doorgespeeld worden aan LIKONA, waar studies op uitgevoerd kunnen worden.”
Roland Dreesen (60 jaar, al 15 jaar actief in de Geologische werkgroep): “De werkgroep Geologie houdt zich met natuurfenomenen bezig. De werkgroep legt verschillende ontsluitingen bloot en verzamelt kennis over klimaatveranderingen van duizenden tot miljoenen jaren geleden. Die als voorbeeld dienen voor de huidige global change die zich voordoet.”
Luc Lenaerts (65 jaar, 25 jaar actief in de Paddenstoelenwerkgroep): “In Limburg hebben wij een aantal bijzondere biotopen. Als we de rijkdom daarvan in kaart hebben gebracht, kan in de toekomst een aantal van die biotopen bewaard blijven. We hebben bijzondere dingen die andere provincies niet hebben. We zijn heel ijverig om dit te onderzoeken.”
Peter Engelen (40 jaar, 15 jaar actief in de Werkgroep Herpetologie): “Doordat wij met LIKONA in kaart brengen hoeveel er van welke soort waar zit, kunnen er betere beschermingsmaatregelen komen om de soorten te behouden in Limburg.”