Als gemachtigd opzichter heb je als taak de veiligheid van groepen kinderen, scholieren, senioren en personen met een beperking in het verkeer te bewaken, vooral bij het oversteken van de straat. Iedereen vanaf 18 jaar kan gemachtigd opzichter worden. Een gemachtigd opzichter mag enkel optreden op het grondgebied van de gemeente waarvoor hij of zij gemachtigd is.
Het provinciebestuur organiseert momenteel al voor de elfde keer een grootschalige opleiding voor Limburgse kandidaat-gemachtigd opzichters. De opleiding is volledig gratis en bestaat telkens uit twee verplichte delen: theorie en praktijk.
Raadpleeg de informatiefolder van 2022!
Inschrijvingen afgesloten
De inschrijvingen voor 2022 zijn afgesloten. Het is dus niet meer mogelijk om in te schrijven voor deze opleiding. Bij vragen neem je contact op met de afdeling Mobiliteit via tel. 011 23 83 40 of e-mail mobiliteit@limburg.be.
Programma
Theoretische opleiding
De theoretische opleiding van minimum drie uur is gratis en organiseren we in samenwerking met lesgevers verbonden aan het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training). Het theoriegedeelte is vooral gericht op de plaats van de voetganger en het oversteken van de rijbaan, het gedrag van bestuurders tegenover voetgangers, de signalisatie, de in acht te nemen voorzichtigheidsregels, het anticiperen op gedragingen en eventuele fouten van weggebruikers en de beoordeling van de verkeersomstandigheden.
Door de onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt, organiseren we de theoretische opleiding in 2022 digitaal via Microsoft Teams.
Praktische opleiding
Na de theoretische opleiding geeft de lokale politie een praktijkcursus van een halve dag in het reële verkeer.
Dit gedeelte gaat vooral over de gepaste handelswijze wanneer gemachtigd opzichters aanwijzingen geven aan de bestuurders of het verkeer stilleggen en over de juiste inschatting van de verkeersomstandigheden in de praktijk.
Machtiging
Een gemachtigd opzichter is enkel gemachtigd in de gemeente waarvoor hij of zij een machtiging aanvraagt.
Uitrusting
Als je de provinciale opleiding helemaal gevolgd hebt, krijg je van de provincie een volledige uitrusting: een C3-stopbordje op steel, een fluovestje en een driekleurenarmband met de naam van de gemeente. Zo kun je onmiddellijk aan de slag!
Kenmerken
- Leeftijd: minstens 18 jaar
- Opleiding: verplicht. Opgeleid i.s.m. de lokale politie en gemachtigd door de burgemeester
- Uitrusting: tricolore armband met naam gemeente, en C3-stopbord
- Bevoegdheden:
- Verbod geven om te breken door een groep kinderen, schoolkinderen, bejaarden of personen met een beperking die oversteken met een GO;
- Mogen aanwijzingen geven om de groep te laten oversteken;
- Kunnen het verkeer stilleggen met het verkeersbord C3.