Zaterdag hebben veertig junior bedrijfjes deelgenomen aan de 27ste Vlajo verkoopdag in Shopping 1 in Genk. Het gaat om een belangrijk hoogtepunt voor scholieren en studenten in de ontwikkeling van hun eigen onderneming.
Het is één van de acties van de Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) om jongeren die deelnemen aan de Vlajo Mini-ondernemingen en Studentenbedrijven (SBP’s) vertrouwd te maken met het ondernemerschap en de bijhorende competenties. “Het ontdekken van eigen mogelijkheden en het strategisch inzicht staan hierin centraal. Daarmee wordt een belangrijke basis gelegd voor een succesvolle carrière. De exclusieve doe- en leerformule die Vlajo hanteert, moedigt jongeren aan hun talenten te ontwikkelen en stoomt een nieuwe generatie van ondernemers en ondernemende medewerkers klaar voor het bedrijfsleven,” aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput.
Unieke kans om theorie te toetsen aan praktijk
Het project dat jaarlijks op de steun van de provincie kan rekenen, biedt jongeren de kans om praktische ervaring op te doen in alle aspecten van het zelfstandig ondernemen en van de bedrijfsvoering in kmo's. Zo worden de carrièremogelijkheden om te starten met een zelfstandige activiteit sterk gepromoot en kunnen deelnemers zich ontplooien tot ondernemende individuen die vol zelfvertrouwen, motivatie en met hopen kennis en skills in het leven staan.
“De praktijkgerichte aanpak heeft een duidelijke meerwaarde op de kennis die jongeren in het onderwijs verwerven”, aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput. “Het opdoen van ervaring zal jongeren ten goede komen op de arbeidsmarkt die flexibele mensen zoekt met kennis van zaken, maar ook en vooral mensen die initiatief durven nemen, in team kunnen werken, ... met andere woorden mensen die ‘ondernemend’ zijn. De mini-ondernemingen van Vlajo helpen jongeren bij het ontwikkelen van de juiste houding en vaardigheden om ondernemerschap in de praktijk te brengen. Dit leer je niet uit een boekje, maar door te doen.”
Een jury met vertegenwoordigers van de Stad Genk, Vlajo Alumni, SyntraPXL en de provincie Limburg, evalueerde de inzet en kwaliteiten van elk team en bekroonde vijf teams met een award.
Vijf awards
Mini-onderneming Soapy van UHasselt dat een spons bedacht die vanzelf zeept, won de prijs voor “strafste verkoopteam”. De prijs voor “beste standinrichting secundair onderwijs” ging naar Gen-Z van Sint-Michiel Leopoldsburg dat activiteiten organiseert voor jongeren. Vestimenta van PXL Hasselt met hun vouwbare kleerhanger kreeg de award voor beste standinrichting hoger onderwijs.
De award voor “meest creatieve concept secundair onderwijs” was voor The Box; een escaperoom gebaseerd op de container cup van Sint-Michiel Leopoldsburg. In de categorie hoger onderwijs kaapte Vestimenta van PXL Hasselt de award weg met een flexibele kleerhanger. SomeThin van PXL Hasselt werd de grote publieksfavoriet en kreeg de jongerenprijs voor hun placemats en onderzetters uit flinterdunne natuursteen.