Digitalisatie is cruciaal voor het concurrentievermogen en de duurzaamheid van de Vlaamse economie. Het gebruik van geavanceerde digitale technologieën is essentieel om producten, processen en diensten te verbeteren en de energie-efficiëntie van de bouw en renovatie van gebouwen en wijken te versnellen. Op termijn zullen ze een belangrijke impact hebben op het energieverbruik van het Vlaamse woningenbestand en het gebruiksgemak van nieuwe technieken voor de bewoners verhogen.
Om deze digitale transformatie te versnellen werd vorige week op het Thor Park in Genk een centraal digitaal en fysiek toegangspunt gelanceerd. Het European Digital Innovation Hub Energy in the Built Environment – kortweg EDIH-EBE - biedt verschillende diensten aan die de digitale kennis en vaardigheden van Vlaamse ondernemingen en organisaties zullen verhogen waardoor ze een competitieve voorsprong krijgen. De focus ligt hierbij op het kruispunt tussen bouw, energie en ICT.
"Vlaanderen is Europese koploper in onderzoek en innovatie. We focussen daar sterk op duurzaamheid en digitalisering. En laat nu beide prioriteiten goed samenkomen in de 'European Digital Innovation Hub'. Ik ben verheugd dat we in Vlaanderen slimme oplossingen ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen zoals de duurzame transitie. Zo zijn digitale toepassingen cruciaal om zonnepanelen, warmtepomp, elektrische wagens of thuisbatterijen op elkaar te laten samenwerken", aldus Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns.
Eén toegangspunt, tal van partners Wat de EDIH-EBE uniek maakt, is de toegankelijkheid en centralisering van expertise en ondersteuning. Alle diensten die nodig zijn om een digitale transformatie te realiseren zitten op één plaats. Veel van deze diensten in deze "One-Stop-Hub" zijn bovendien gratis toegankelijk (kmo’s) of aan interessante voorwaarden, dankzij de steun vanuit het Digital Europe Programme en de co-financiering vanwege de provincie Limburg. De digitale innovatie hub is een samenwerking tussen verschillende Vlaamse actoren die hun krachten, kennis en infrastructuur ter beschikking stellen waaronder EnergyVille (KU Leuven, VITO, imec, UHasselt), T2-campus i.s.m. SyntraPXL en VDAB, Flux50, Embuild Vlaanderen en POM Limburg.
"Het palmares van onze provincie inzake duurzame energie is nu al indrukwekkend. De eerste windmolen op het land stond in Limburg, we hebben het grootste zonnepark van de Benelux en binnenkort staat hier het grootste batterijpark van Europa. Die Limburgse initiatieven zijn niet alleen een keuze, maar eigenlijk ook een noodzaak. We staan immers wereldwijd voor gigantische uitdagingen als we de tikkende tijdbom van de klimaatopwarming nog enigszins willen vertragen, of de huidige energiecrisis willen bezweren. Onze provincie wil hierin een voorbeeldrol opnemen. Daarom zetten we onze schouders mee onder EDIH, een belangrijk project dat duurzame energie en digitalisering met elkaar verbindt", aldus gedeputeerde van Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput.